Участие в TV7

В последния епизод на „Пряка демокрация“ за 2013 г. темите бяха:

1. Предпочита ли българинът чуждите курорти по празниците пред родните и защо?

2.Промениха ли се традициите на празнуване в България.

3. Каква година ни очаква и какво вещаят звездите за идната година на Коня – разговяхме с гадателката на Силвио Берлускони – Теодора Стеафнова

Участници в дебата бяха изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова, писателката Людмила Филипова и волейболната легенда Любо Ганев.

По първата тема Карастоянова обясни, че въпреки, че всеки 8 лв. в националната икономика се генерира от туризма, секторът е в концептуална криза. „Липсва Министерство на туризма, дългосрочна стратегия за развитие, национален бранд и модерен закон“, посочи още тя.

Карастоянова е на мнение, че правителството трябва да призове българите да почиват в България, за да се стимулира отрасъла и парите да се завъртат в нашата икономика. Тя даде пример с Германия, където канцлера Ангела Меркел призова своя народ да подкрепи туристическия сектор именно по този начин.

Любо Ганев изрази мнение, че обслужването в българските курорти не е на нужното ниво, въпреки прекрасната ни природа и модерната база. Според него българинът трябва да се учи на гостоприемство от съседите си.

Карастоянова се съгласи, че България може да взаимства от добрия опит на други страни в изграждане на цялостната си стратегия. Това важи с особена сила за постигането на баланс между опазването на природата и изграждането на нужната за развитието на туризма инфраструктура.

„Рекламата е интелектуален продукт. Това, което имаме, е отлична база, но тя е компютъра, тя е харуерът, софтуерът всъщност са легендата, разказът и преживяването – то прави дестинацията различна.“

По темата за българските традиции Людмила Филипова заяви, че според нея българите отдавна не познават своите обичаи и корени. Според нея единствено решение на проблема децата да бъдат обучавани в тези традиции.

Карастоянова обърна внимание и на това, че именно специфичните обичаи и традициите са тези, които привличат с различността си чужденците и опазването им е от изключителна важност както за идентичността ни като народ, така из а икономиката на страната.

Ще се увеличи раждаемостта, ще бъдат отблокирани европейски проекти, които към момента са спрени, ще се увеличи заетостта при младите хора, прогнозира в „Пряка демокрация“ гадателката на Берлускони Теодора Стефанова.. Тя обаче е категорична, че насищане на напрежение у нас ще има, протестите ще продължат и правителството на Пламен Орешарски ще бъде свалено.

Кабинетът „Орешарски“ ще падне- това прогнозира гадателката на Теодора Стефанова в предаването „Пряка демокрация“. Изборите ще бъдат 2 в 1 или дори 3 в 1 смята ясновидката, тъй като и президентската институция ще бъде атакувана.

Източник: TV7