Колко пари ще похарчи българинът по Коледа?

Колко пари ще похарчи българинът по Коледа?

Цената на двудневен пакет у нас – около 285 лв, в чужбина – 495 лв.

По-малко от месец остава до любимите на малки и големи Коледни празници. Предстоящите срещи с любими хора, коледни банкети и подаръци приповдигат настроението ни.

Къде обаче ще почива българинът по празниците и колко пари е склонен да похарчи?

„В най-добрия случай резервациите се правят година по-рано. Едва 4-5% от българите обаче правят подобни предварителни записвания. А останалите, които все пак искат да празнуват в по-висок клас хотели в родните ни курорти, е хубаво до края на месец октомври да са резервирали своите места, защото след това шансовете им да намерят нещо свобоно са минимални“, посочи в студиото на „България сутрин“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Той допълни още, че в българинът тази година си е отделил средно около 285 лв. за почивка в България, а тези които са избрали чужбина – около 495 лв. за двудневен пакет.

„Независимо от по-дългата ваканция около празниците, българите свикнаха да правят по-къси почивки. А 2017 от своя страна беше поредната успешна година за страната ни. Отбелязахме много висок ръст на туризма благодарение на нискотарифните авиокомпании“, коментира Румен Драганов.

Пред Bulgaria ON AIR зам.-председателят на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова бе категорична, че мястото, където ще прекараме празниците няма никакво значение, важно е преживяването.

„Важно е какво предлага самият хотел или туристически комплекс, но на първо място разбира се е с кого ще бъде споделена тази почивка. Празниците имат смисъл само, ако са споделени с хората, които обичаш“, каза още Полина Карастоянова.