Едва 4 процента от новините в родните медии, свързани с българи в чужбина, не са криминална хроника

Едва 4 процента от новините в родните медии, свързани с българи в чужбина, не са криминална хроника

Как държавата осигурява достъп до информация за случващото се у нас на българите, живеещи в чужбина, има ли политика в тази сфера и необходима ли е такава в ерата на интернет и новините, които дебнат отвсякъде – това е една от темите, които ще обсъждат участниците в медийната среща, организирана от БТА в Атина.

11-тото издание на форума, който събира журналисти от цял свят, ще се проведе от 4 до 8 ноември в гръцката столица. Темата е „Медиите и културните различия. Диалог между съседи“.

Всяка година форумът среща медиите на българите извън България, като посредници към нашите общности в чужбина, с представители на държавните институции. На срещата се дискутират не само професионални проблеми на гилдията, но и проблеми, които вълнуват сънародниците ни зад граница.

Политиката в областта на информацията за България ще бъде една от темите в работната програма. За участие в дискусията са поканени представители от парламентарната Комисия по културата и медиите и Държавната агенция за българите в чужбина.

Тази година ще започнем програмата на предстоящата среща с най-важния мост на общуване, който БТА създава и в основата, на който мост работят всички медии, а именно – българските медии в чужбина, които разказват на нашите сънародници за проблемите, за постиженията, за развитието на България и в обратна посока – за българските медии, които представят в реално време и с най-актуалните средства проблематиката, характерна за различните български общности. Това коментира председателят на Комисията по културата и медиите Поли Карастоянова.

Според нея това е един образен мост с две платна и всяка среща, която БТА организира през всяка следваща година, добавя по едно ново платно в едната или другата посока. „Нашата обща цел е да разширяваме тази голяма платформа на общуване, на комуникация с всички модерни средства на съвременната кросмедиа“, заключи Карастоянова.