Обществени медии и регулация

Обществени медии и регулация

Гост в студиото на „Още от деня“ беше Поли Карастоянова, председател на парламентарната комисия по култура и медии, народен представител от ПГ „Патриотичен фронт“.

Карастоянова каза, че оставката на председателя на Съвета за електронни медии Георги Лозанов е дошла неочаквано, малко преди да изтече неговият редовен мандат. „Тя е един личен акт, който беше емоционално мотивиран и обяснен на публиката. Ние очаквахме друго, очаквахме сериозни и много смели предложения от доц. Лозанов. Надявам се, че той все още би бил готов да ги направи, защото след шест години, начело на тази позиция и на този регулатор, никой по-добре от него не очаквахме да бъде готов да направи предложение за промени, тъй като в мотивите си за оставката, той изразява известно несъгласие и дискомфорт със съществуващата законова уредба“, каза тя. Председателят на комисията по култура и медии смята, че няма кой за бъде по-добре готов от Лозанов да аргументира необходимостта за промени.

„Следващата седмица планираме съвместно заседание на комисията по културата и медиите и комисията по транспорт и съобщение“, каза Карастоянова. Тя обясни, че иска дискусията да бъде за ролята и мястото на регулаторите и за потенциала за развитието на обществените медии.

„Естественият формат на участниците ще включи и КРС, и СЕМ, ще включи и генералните директори на обществените медии – на БНТ, на БТА, на БНР, ще включи представители на Министерство на културата, на АБРО, други медийни организации, ще чуем и академичната общност“, каза председателят на парламентарната комисия по култура и медии.

„През последните 5 години имаме непрекъсната тенденция на намаляване на бюджетите на обществените медии. В същото време държавните институции непрекъснато им възлагат нови функции, правомощия, обществените очаквания като че ли нарастват и не само. Медията е високо конкурентен сектор и ние трябва да сме сигурни, че БНТ и БНР са добре ресурсно осигурени за тази конкурентна битка“, категорична е Карастоянова.

На 7-ми март предстои заседание при министъра на околната среда и водите, което трябва да реши какво ще се прави с Банско, ски зоната и концесиите там. „Дошло е време да променим мащаба в управлението и развитието на туризма, и да кажем, че изобщо няма нужда да се вглеждаме в една единствена концесия, в една единствена тема, свързана с изграждането на втори кабинков лифт, в един единствен курорт“, каза Карастоянова.