Не трябва да се притесняваме от това, че българите ходят на почивка в Гърция

Не трябва да се притесняваме от това, че българите ходят на почивка в Гърция

Голяма част от българите, които ходят на море в Гърция, ходят на различни почивки в България и ние не трябва да се притесняваме от това, че близо милион наши сънародници избират да отидат в Гърция на море. Това каза в студиото на „България сутрин“ Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

„Нямаме статистиката вътрешната, тя е доста невярна по отношение на пътуващите българи“, подчерта Драганов пред Bulgaria ON AIR. Той обясни, че никой никога не е броил българите, които посещават родното черноморие, нито колко нощуват или харчат.

Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм обясни, че тези близо милион българи, които пътуват в Гърция не са всъщност загуба за родния туристически бранш.

„Това всъщност е прекрасна възможност. Нашият фокус трябва да бъде да качим ръста на чуждестранните туристи“, категорична беше Карастоянова в ефира на „България сутрин“.

Тя подчерта също, че трябва и инвестициите на държавата в туризма да се увеличат, а също и бюджетът на министерството. Карастоянова аргументира това с факта, че туристическият бранш дава сериозен процент от Брутния вътрешен продукт на страната.

Журналистът Крум Савов пък заяви, че според личните му наблюдения има два мита, които битуват сред българите за морето в Гърция.

Първият е, че почивката там излиза по – евтино от тази на родното черноморие, а вторият е климатът на южната ни съседка, който според него не позволява дълго стоене на плажа, както у нас.

„Това е една мода и една мания непременно да демонстрираме някакво благополучие или някакъв модернизъм“, каза той пред Bulgaria ON AIR.

Савов беше категоричен, че по негови наблюдения дори персоналът по нашето море предпочита българските туристи. По думите му в нашите курорти българите се чувстват „на гости“, а чуждестранните туристи се чувстват “ у дома“.


Източник:bgonair.bg