Интервю с Поли Карастоянова по БНР

Интервю с Поли Карастоянова по БНР

Процедурата по изслушване на кандидатите за СЕМ се развива на изключително високо ниво. Днес пред нас се представиха 6 достойни кандидата, 6 много интересни концепции за възможните стъпки за работа на всеки един от тях. В този смисъл, който и да бъде избран, ще бъде истински ценен като член на СЕМ.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ председателят на Комисията за култура и медии в НС Полина Карастоянова.

В изказванията на кандидатите е била засегната и необходимостта от промени в ЗРТ, необходимостта от модерно формулиране на обществената функция на БНТ и БНР, допълни тя.

В концепциите чухме конкретни модели за промени в оперативната работа на СЕМ, идеи за това как да се повиши доверието на обществото в работата на СЕМ! Стана ясно, че СЕМ е пред 3 много важни избора през тази година – за генерален директор на БНР, на БНТ, но и предстоящите избори за президент на република България.

Законът за радиото и телевизията има нужда от промени, категорична е Карастоянова. Комисията е на мнение, че предложенията трябва да идват от професионалните среди.

Имаме готовност да предоставим доклада от днешното заседание още на първото пленарно заседание следващата седмица. Ще направя всичко възможно да получа подкрепата и на ръководството на НС в посока на това предложеният от нас работен график за провеждане на процедурата да се спази, така че следващата седмица изборът на новите членове на СЕМ да бъде факт и те да могат да заемат своите места в предстоящите изслушвания в процедурата по отношение избор на генерален директор на БНР.

Можете да чуете записа тук.