Интервю пред радио К2

Поли Карастоянова: „Прагматично и с мисъл за националния интерес решаване на проблемите на държавата и на обществото“

Клара Маринова: В ефира на Радио К2 заключителни обръщения на кандидати за народни представители в 43-тото НС по избрани от тях теми и политики важни за България. Следващият ми събеседник е Поли Карастоянова, 2-ра в листата в 23 МИР София-град, КП Патриотичен фронт НФСБ и ВМРО, здравейте, г-жо Карастоянова.

Поли Карастоянова: Здравейте, г-жо Маринова, на Вас и на слушателите на К2.

Клара Маринова: Е, отиваме към края на една доста уморителна и много активна за вас, но за населението сякаш вяла, предизборна кампания. Облъчвахте избирателите в рамките на един месец със своите идеи и програми – получи ли се очакваният голям дебат за състоянието на обществото и държавата, за изхода от икономическата и политическата криза?

Поли Карастоянова: Бих казала, че има две части във Вашия въпрос и съответно в моя отговор. За нас от Коалиция Патриотичен фронт НФСБ и ВМРО това беше едно много истинско време на голямо обединение.

Голямото обединение на патриотичните формации се случи, започна на 03.08. когато бе подписано обединението между НФСБ и ВМРО, между двете най-големи патриотични формации в България – най-старата в лицето на ВМРО и най-младата, но силна като присъствие и като авторитет в публичното пространство, НФСБ, от там нататък този процес беше последван от редица стъпки, които се изразяваха в обединението, присъединяването на към този момент 13 патриотични формации, затова бих казала, че за този период от време, много кратък, за патриотичното пространство в България се случи един изключително и значителен по своему факт и то голямото обединение.

В този смисъл разговорът с хората, които поддържат патриотичната идея, със съмишлениците и симпатизантите на формациите в Коалиция Патриотичен фронт, но и с останалите български граждани, с които имахме възможност да се срещаме, той беше изпълнен със съдържание, защото за разлика от всички други партийни, политически и коалиционни формации ние имаме най-голямото предимство – автентична идеология, любов към България, интересите на България над всичко – това е наистина интелектуално, емоционално оръжие и превъзходство каквото никой друг не притежава.

А що се отнася до втората част на тази плоскост на дебата между политическите формации, той не бе така качествен, така зрелищен, както сме свикнали да го виждаме в Западна Европа или в Америка, защото там политиката освен технология е и страст, политиката е истинско призвание, в което се състезават лидери с харизма и с политическа култура и чрез думите успяват да стигнат не само до умовете и до сърцата на хората, но и да зададат перспектива на техния живот.

У нас, за съжаление, такъв тип качество на политическо присъствие просто няма съответно думите, които политиците изричат обикновено са лишени от съдържание, а специално в тази конкретна кампания освен лявата, някак скромна и бих казала абсолютно неубедителна политическа представителност, освен дясната нескромна, но също така твърде неубедителна и неентусиазираща политическа представителност, останалото, което наблюдавахме беше една силиконова представителност на политически формации, които нямат нито идеологическа, нито каквато и да е друга автентичност, технологични, технически или технократски, бизнесменски проекти, които в крайна сметка имат краткосрочен срок и хоризонт на съществуване и не биха могли да ентусизират никого.

Клара Маринова: Знаем как се стигна до предсрочните парламентарни избори тази година и очакванията за тях. Ще мобилизират ли хората сегашните избори да изпълнят ролята си на суверен спрямо политическите партии да упражнят правото си на глас така, че ситуацията наистина да се промени и стабилизира?

Поли Карастоянова: Е, това всички ще разберем на 5-ти октомври в 19.00 часа вечерта и не би трябвало да се сърдим на българските граждани, които не намерят достатъчно мотивация в себе си, за да гласуват. Би трябвало по-скоро да сме благодарни и да разчитаме истински на тези, които имат тази мотивация, защото спрямо тях означава, че ние сме си свършили своята работа – отишли сме на място, говорили сме с тях, разбрали сме за проблемите и сме им дали предложение, нашето предложение как да решим тези проблеми.

За нас от Коалиция Патриотичен фронт съвременният прочит на патриотизма означава прагматично решаване на проблемите на българите, прагматични решения за проблемите на България, прагматично отношение на България към нейните международни ангажименти, съюзници, договори и интересите на България над всичко. В цялата тази линия на различни аспекти на съответните ангажименти или интереси на България има една единствена и непроменяща се линия и тя е на прагматичния патриотизъм, ако ние това сме успели да дадем, да представим, да убедим и по този начин да мотивираме хората, които ни подкрепят – това е наистина достойно за уважение и за нас е успех.

Онези, които ще останат, може би, безразлични, апатични или в някакъв смисъл разочаровани и обидени дори от политическата представителност, няма да се включат в нея, сигурно също имат своето право и затова тези хора ще останат една съществена част от българското общество към които трябва да бъдат насочени следващите ни усилия.

Ако в 43-тото НС на Република България, групата на Коалиция Патриотичен фронт води тази прагматична политика, която заявява, прави онези правилни, не леви, не десни, а правилни стъпки за решаване на проблемите на хората, то много вероятно на следващите парламентарни избори тази подкрепа да се е увеличила значително – ето така разбирам аз реалните, конкретните, истинските ангажименти.

Клара Маринова: Тази предизборна кампания сякаш ни лиши от един сериозен сблъсък, но говоря за сериозен сблъсък на идеи лични и партийни, може би, поради очевидната преднина на ГЕРБ, липса на партия чудо, която да преобърне нагласите, както беше да речем 2009-та година, но пък имаше изобилие от радикални идеи, което е признак и в известен смисъл за политическата криза, кампанията се превърна в един общ шум, загубени ярки послания, какво още ще добавите Вие от Вашите наблюдения и изводи?

Поли Карастоянова: Ще Ви кажа, че след абсолютните лъжи политически изречени в предишни кампании с обещания за пенсии от 500 лева и заплати от 1000 лева, тази линия беше доразвита с втора порция от политически лъжи с обещания за 1 000 000 работни места и вероятно тази посока на абсолютна безграничност на политическото лицемерие и на средствата, с които то си служи, а те са политическите лъжи, може да продължи до безкрайност.

Вярвам обаче че онези, които по една или друга причина в някакъв момент са били изкушени да приемат това за чиста монета намаляват стремоглаво и доказателства и знаци за това има достатъчно много включително и с висока степен на достоверност, политически анализи, социологически проучвания и така нататък. Това, за което обаче Вие не питате и което намирам също за много добър знак за цивилизованост е липсата на месианство, защото мисля, че това много повече ни доближава до западната култура като модел на мислене и на оценка на това, което ни се предлага.

Идеята, че един месия, както и да се нарича той и в каквито и реквизити да е облечен, ще реши всички въпроси е толкова абсурдна сама по себе си, че наистина е добре, че е отминала като някаква необходимост за решаване на проблемите на обществото. Това, в което ние като Коалиция Патриотичен фронт сме убедени е, че е дошло време на абсолютно разумните, делови, технократски отношения в политиката, в които на всеки проблем се търси конкретно, обосновано, точно, и изпълнимо и измеримо решение, затова ние заявихме своята готовност при положение, че т.н. месии и от ляво и то дясно, т.н. фаворити за първа и втора политическа сила не малка част от кампанията, почти първата половина от кампанията, а и продължават и до сега, както виждаме, плашат българските граждани, че ако те не получат абсолютното мнозинство, страната ще катастрофира, ние от Патриотичен фронт искаме да успокоим хората и да кажем няма да катастрофира страната.

Няма нищо страшно, ако първата политическа сила по брой на гласове не е в състояние да състави правителство, ако и втората политическа сила също не е в състояние да състави правителство, очевидно виждаме, че нито ГЕРБ се очаква да получи мнозинство в 43-тото НС, нито БСП се очаква да получи такова мнозинство – няма обаче нищо страшно да последва, ето ние заявихме напълно отговорно, още в старта на предизборната кампания г-н Симеонов и г-н Каракачанов като съпредседатели на Коалиция Патриотичен фронт дадоха много ясен знак към президента – готови сме да поемем третия мандат за съставяне на правителство на националното спасение, защото вярваме, че няма нищо по-естествено, ако лявата и дясната партия не са в състояние да осъществят своя мандат, третият да отиде в най-естествения център, които държи всички въпроси свързани с България и живота на българските граждани, на първо място и това е Патриотичният фронт.

Това е най-естественият трети избор, защото както добре знаем от това, което виждаме на политическата сцена освен дясната т.н. партия ГЕРБ и лявата т.н. партия БСП има и по един дубльор на сцената, който дубльор едва ли може да претендира, независимо дали от лявата или от дясната страна, за по-добро решение, за по-добри предложения от т.н. си от голям събрат – абсолютно е невъзможно, това и би било нелепо, който и да е от двамата дубльори, да го твърди, те, разбира се, единствено и само ползват една периферия на по-голямата партия и на това пространство и имат някакви възможности за съществуване.

Така че естественият трети избор не е в избор на дубльор, естественият трети избор е в един автентичен, точен и ясен идеологически, политически, публичен, обществен, морален, етичен избор и той е Патриотичният фронт.

Клара Маринова: Звучи много примамливо да Ви кажа откровено, но едва ли е възможно и ще Ви обясня защо, защото Патриотичният фронт може да приеме мандата, но едва ли ще може да убеди двете големи политически сили – ГЕРБ и БСП, той да е мандатоносител, пък те да управляват заедно с него, пожелавам ви успех, разбира се, пожелавам ви успех…

Поли Карастоянова: Много съществено уточнение правите с гласа на скептиците или с гласа на скептиците, които имат естествена…

Клара Маринова: Просто 25 години наблюдаваме какво става в България.

Поли Карастоянова: Ето това бих казала, г-жо Маринова, ще бъде отлична възможност и за ГЕРБ и за БСП да покажат, че са в състояние в един единствен миг, когато това е необходимо, те да проявят отношение държавническо, а не частно политическо каквото до този момент предлагат, защото до този момент начинът на поведение винаги минава през политическото им его, през фактора „Аз” – е, един път ще имаме, вероятно много скоро буквално сред броени дни, ситуация, в която да видим дали това его, дали този фактор „Аз” един път може да отстъпи в интерес на българските граждани, в интерес на България, в интерес на това да намерим разумно решение, защото Патриотичен фронт не претендира да състави самостоятелно правителство, защото това е въпрос на прагматично отношение към ситуацията.

Патриотичен фронт дава обаче онзи остров на абсолютна идентичност, на целенасоченост за решаване на проблемите на България, а не на проблемите на ПЕС или на ЕНП чрез България и дава възможност на това поле, което всъщност се явява най-малкото общократно за всеки български гражданин, той може да има различия по всички други въпроси, но в сърцето си обича България, така че най-малкото общократно на българската политика е Патриотичният фронт, даваме тази възможност, даваме тази платформа, даваме тази зона на истина на големите формации, на всички, които могат да предложат качествени хора, които могат да се справят с проблемите, да го направят.

Клара Маринова: Благодаря Ви за Вашето участие, пожелавам Ви успех на 5-ти октомври.

Поли Карастоянова: Благодаря Ви, за мен беше удоволствие, желая Ви приятна работа и приятен ден на нашите слушатели. Благодаря Ви.

Клара Маринова: Благодаря, Поли Карастоянова, 2-ра в листата в 23 МИР София-град, КП Патриотичен фронт НФСБ и ВМРО.

Източник: Радио К2